Terapie de cuplu
Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu creează un spațiu care permite partenerilor să își exprime nevoile și dorințele și să învețe să comunice mai bine unul cu celălalt. De-a lungul procesului terapeutic veți găsi răspunsuri la întrebări precum: Cum participă fiecare la menținerea tiparelor disfuncționale? Ce emoții nespuse influențează modul în care vă raportați unul la celălalt? Ce impact au experiențele voastre din copilărie asupra relației actuale? Cum percepe fiecare dintre voi relația?
Cum funcționează terapia de cuplu?
În terapia de cuplu, psihologul se concentrează pe dinamica dintre parteneri, facilitând comunicarea și conștientizarea de ambele părți. Nu este importantă găsirea unui vinovat. Responsabilitatea dificultăților din relație cade pe umerii ambilor parteneri. În consecință, pentru ca terapia să funcționeze, ambii parteneri trebuie să fie sinceri unul față de celălalt și să își asume cum contribuie fiecare la situația actuală. Astfel, se poate produce schimbarea în bine.
Ne vom orienta pe identificarea dinamicilor de cuplu și vom căuta împreună soluții pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite. Va fi nevoie de timp și exercițiu pentru a deprinde noi modalități de a comunica și de a relaționa în cuplu.
Când ar trebui să apelați la terapia de cuplu?
Din păcate multe cupluri apelează la terapie abia în momentul în care relația ajunge într-un punct critic. Resentimentele se acumulează și încrederea este slăbită de ambele părți. Chiar dacă terapia poate fi eficientă și din acest punct, e nevoie de mai mult efort din partea ambilor parteneri.
Însă terapia de cuplu nu trebuie să fie neapărat un ultim efort de a păstra relația. Ea poate fi o asumare a nevoii de a construi o relație mai trainică. Prin urmare, terapia de cuplu este destinată oricărui cuplu care dorește să crească împreună, indiferent dacă este căsătorit sau nu.
Exemple de probleme explorate în terapia de cuplu:
Unul din parteneri a înșelatRelația a devenit prea monotonă și lipsită de energie Gelozie și posesivitateUnul din parteneri suferă de o adicțieAtmosferă conflictuală în cupluUnul din parteneri suferă de o boală cronicăProbleme legate de viața sexualăConflicte legate de partea financiarăUnul din parteneri nu se simte apreciatUnul din parteneri nu vrea copii sau nu poate avea copiiConcepții diferite despre cum trebuie crescuți copiiiAlți membrii ai familiei intervin în relația de cupluLuarea unei decizii în privința continuării sau întreruperii relație
“Tot ce este omenesc merită grăit, și orice este grăit poate fi îndurat. Atunci când reușim să vorbim despre emoțiile noastre, ele nu ne mai copleșesc, iar neliniștea și frica își pierd puterea asupra noastră. Oamenii cu care împărtășim aceste conversații importante ne reamintesc că nu suntem singuri.”
Ce puteți învăța în terapia de cuplu
Cum să vă identificați propriile nevoi
Cum să vă comunicați așteptările fără să-l răniți pe celălalt
Cum să petreceți mai mult timp de calitate unul cu celălalt
Cum să vă negociați și să vă împărțiți echitabil responsabilitățile
Cum să transformați competiția și conflictul în parteneriat
Cum să vă însoțiți partenerul în momentele dificile
Cum să fiți atât voi înșivă dar și alături de celălalt
Contact
Nu ezita să mă apelezi sau să-mi trimiți un mesaj dacă ai întrebări sau vrei să faci o programare pentru o primă ședință de psihoterapie.
Telefon sau WhatsApp
0722.746.976
rp.alexandru@yahoo.com
Adresă cabinet
Strada Baicului nr. 1, București
Program de lucru
Luni - Marți: 10:00 - 21:30
Miercuri: 10:00 - 14:00
Joi - Vineri: 10:00 - 21:30
Sâmbătă: 10:00 - 14:00