Întrebări frecvente
Cum știu dacă ar trebui să apelez la un psihoterapeut?
Primul pas este să-ți dorești. Nimeni nu te poate obliga să mergi la psiholog dacă nu vrei. S-ar putea ca psihoterapia să ți se potrivească dacă îți este dificil să faci față unor situații de viață și îți dorești să găsești răspunsuri, dacă ești curios, dacă simți că ai nevoie de ajutor, dacă ești dispus să reflectezi asupra vieții tale. Experiența din cabinetul psihologic poate fi un sprijin și dacă treci prin perioade mai dificile, sau dacă te confrunți cu probleme mai punctuale.
Procesul terapeutic se bazează pe încredere și sinceritate. Psihoterapeutul are datoria de a crea un spațiu sigur și protejat în care pacientul să se simtă confortabil să exprime ce are pe suflet.
Psihoterapia e un proces, deci vei înțelege mai bine problemele cu care te confrunți pe măsură ce le explorezi. S-ar putea să nu găsești imediat toate răspunsurile pe care le cauți. Schimbările se produc în timp și au adesea propriul lor ritm. Va fi nevoie de răbdare.

Întrebări frecvente
Dacă merg la psihoterapeut înseamnă că sunt nebun?
Nu. Înseamnă că îți dorești să faci o schimbare în viața ta și cauți ajutor. La psihoterapie nu merg doar oamenii cu probleme grave, ci și persoane care își doresc să rezolve probleme punctuale, să-și îmbunătățească relațiile cu cei din jur, care doresc o perspectivă nouă, sau au nevoie să fie ascultați de un profesionist, fără să fie judecați.
Ce probleme tratați?
Ofer psihoterapie pentru probleme precum anxietate, atacuri de panică, traumă, depresie, idei obsesive, comportamente repetitive, insomnii, furie, tulburări alimentare, dependențe, imagine scăzută de sine, probleme în relații și altele. Dacă nu ești sigur dacă te pot ajuta contactează-mă cu o întrebare.
Cât costă o ședință de terapie?
Prețul standard pentru o ședință de terapie individuală este de 200 RON. Costul poate varia de la caz la caz.
Cât durează o ședință de psihoterapie și care este frecvența întâlnirilor?
Ședința de psihoterapie durează 50 de minute pentru adulți și 45 minute pentru copii. Ședințele au loc o dată pe săptămână. În anumite cazuri, putem decide împreună să ne întâlnim de două ori pe săptămână.
Faceți și psihoterapie online?
Da, putem avea și ședințe de psihoterapie online. După preferință, putem folosi Skype, Zoom, Whatsapp, Google Meet, etc. Pentru a evita întreruperile este preferabil să vă conectați cu un PC/desktop/calculator, dar putem vorbi și de pe mobil. Asigură-te că ai un spațiu în care nu vei fi deranjat/ă.
De unde știu ce fel de psihoterapeut/terapie mi se potrivește?
Există o multitudine de metode și stiluri terapeutice. Nicio singură persoană sau metodă nu se potrivește pentru toată lumea. Înainte să căutați un psihoterapeut vă puteți interesa un pic despre diferitele metode existente, ca să vedeți care vă atrage mai mult. Puteți programa și o primă ședință cu mai mulți terapeuți diferiți pentru a vedea cu cine vă înțelegeți mai bine. Important este să nu renunțați la a căuta ajutor, chiar dacă prima experiență nu a fost așa cum vă doreați.
Nu e mai simplu să vorbesc cu un prieten?
Prietenii sau apropiații nu au întotdeauna disponibilitatea sau capacitatea să asculte empatic. Un specialist știe să creeze un mediu confortabil, poate înțelege dinamicile psihice subtile, știe să reflecteze trăirile pacientului, și poate asculta fără să judece. Terapeutul își va adapta intervenția la stadiul specific în care se află pacientul, evitând să ofere rețete general valabile. Prin natura sa, spațiul terapeutic susține un cadru de siguranță în care pacientul își poate explora trăirile, se poate cunoaște mai bine și își poate descoperi propriile soluții.
Ce presupune o ședință de psihoterapie?
Ședința de psihoterapie se bazează în principal pe discuții libere, dar nu se limitează la atât. Pacientul este responsabil să reflecteze la discuțiile avute și să aducă în cabinetul psihologic problemele sau gândurile apărute între ședințe, de-a lungul procesului. El poate aduce și vise, întâmplări semnificative, sentimente puternice, sau întrebări nerezolvate. Un psiholog bun înțelege că orice aspect al vieții ne poate oferi indicii despre noi înșine și despre schimbările pe care avem nevoie să le facem. Totuși, nicio ședință sau pacient nu este la fel. De aceea, în funcție de nevoile pacienților, îi pot încuraja să folosească desenul, pictatul, modelatul în lut sau plastilină, jocul cu nisip și altele, pentru a da formă trăirilor sale.
Cât timp va trebui să merg la terapie până mi se va rezolva problema?
Mulți pacienți vin cu probleme punctuale pe care vor să le rezolve și încheie odată ce își găsesc răspunsurile. Alții pot descoperi noi întrebări pe care doresc să le exploreze. Pacienții care au fost supuși unor suferințe îndelungate au nevoie de mai mult timp. Obiceiurile și comportamentele nedorite pe care le-am deprins pe parcursul multor ani nu pot dispărea peste noapte. Este nevoie de răbdare și muncă cu noi înșine.
Cum știe terapeutul mai bine decât mine ce să fac cu viața mea?
Cu siguranță nu știe mai bine. Însă, cu toții suntem prinși în propriile emoții și gânduri. Ne poate fi greu să vedem lucruri pe care un specialist le-ar sesiza cu mai multă ușurință. Prin discuția cu o altă persoană căpătăm perspectivă și ne sunt reflectate lucruri pe care de multe ori nu le putem observa singuri. Deciziile despre viața pacientului îi aparțin acestuia. Psihoterapeutul nu are cum să trăiască în loculul pacientului, dar poate oferi perspectivă, înțelegere și însoțire în călătoria sa.
Mi-e rușine să vorbesc despre problemele mele. Ce să fac?
Psihoterapeutul este un profesionist pregătit să asculte empatic. Rolul lui nu este să judece pacienții, ci să îi ajute pe aceștia să devină mai conștienți. În plus, terapeutul este obligat să păstreze confidențialitatea pacienților. Problemele dificil de discutat își pierd din greutate odată ce sunt puse în cuvinte. Chiar dacă e un pic mai greu la început, cu timpul devine mai ușor.